Çay Blog

Çay ve Güzellik

Yeşil çay mucizesini teninize tanıştırmak için kendi yaptığınız bu pratik maskelerden de yararlanabilirsiniz .yeşil çay kullanarak yüzünüz ve vücudunuz için özel maskeler hazırlayabilirsiniz .zaten pek çok kozmetik firması da ürünlerinde yeşil çay özü kullanıyor ve onun sıkılaştırıcı etkisinden yararlanıyor

İyi Çay Nasıl Demlenir?

İyi bir çay demlemek için öncelikle; kullanacağınız çayın nem ve harici kokulardan etkilenmemiş olması gerekir. Ayrıca çayın lezzeti için demlik seçimi de son derece önemlidir. İyi bir çay için porselen demlik seçilmelidir. Metal çaydanlıkta yapılan çayda metal tadı olur.

Demlik önceden ısıtılmalıdır.Her bardak için demliğe bir çay kaşığı konulmalıdır. Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır. Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C’den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır.

Demleme süresi çayın cinsine ve tüketicinin zevkine göre değişebilir. Ama Çayın demleme süresi 15 dakika olmalı ve demlemeden sonra çay yarım saat içinde içilmelidir.

Çay ve Sağlık

Çayın insan sağlığı açısından önemi içerdiği kafein nedeni ile yorgunluk giderici ve canlılık
Verici etkisinden kaynaklanmaktadır. Kafein, çayın demlenmesi sırasında, büyük oranda deme geçmektedir. Kafein ve kafeinden oluşan metabolik maddeler vücutta birikmeyip metil ürik asit şeklinde dışarı atıldığı için insan sağlığına zararlı olmamaktadır. Çaydaki kafeinin kalp ve dolaşım sistemi için hafif bir uyarıcı olabileceği ve böylece arteoskleroz (damar sertliği) olasılığını azaltabileceği düşünülmektedir. Çaydaki kafein, konsantrasyonu artırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir. Çayın hazım sağlayan sıvıları, böbrekler ve karaciğer de dahil olmak üzere metabolizmayı uyarır. Böylece toksinlerin ve diğer istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.